Openingstijden:
Maandag t/m Donderdag
08:00 - 22:30 uur
Vrijdag
08:00 - 22:00 uur
Zaterdag en Zondag
09:00 - 16:00 uur
Nieuws
07 apr. 2024.
Openhuis
28 mrt. 2024.
Pasen
27 jun. 2023.
Zomerrooster
19 jun. 2023.
Zomerfit-actie
Pelgrimstochten

Allereerst even voorstellen. Mijn naam is Henk. Ik loop al een jaar of 12 rond, hier bij Ramdas Sportcenter. Tot mijn 50ste jaar volop andere sporten uitgeoefend en na enkele blessures de stap richting sportschool genomen.

Waarom mijn verhaal?
Dat ga ik vertellen. Het gaat over Pelgrimstochten. Het begon allemaal in 2012. Mijn wandel-, fiets- en vismaat en ik besloten toen om in 2013 per fiets de pelgrimstocht “Haarlem-Santiago de Compostela” te gaan volbrengen. Je begrijpt, geen geringe opgave. Om die tocht, van ongeveer 2500 kilometer te kunnen volbrengen moest er natuurlijk getraind worden. Dat gebeurde zo veel als mogelijk buiten maar ook op zaterdagochtend in de sportschool tijdens de spinfietstrainingen. Tijdens deze trainingen kwamen vooral de klimoefeningen goed van pas.

De tocht zelf begon vrij relaxed maar werd al snel een stuk zwaarder toen zich in België te eerste heuvels aandiende. Maar aldoende train je het klimmen en dat is maar goed ook. In Frankrijk en Spanje was het vaak uren achtereen klimmen. Wat dat betreft zijn de Pyreneeën en de rest van de bergen in Noord-Spanje behoorlijk steil, tot wel 12%. Boven de 10% moesten we naast de fiets omhoog lopen. Ik merk hierbij op dat wij de fietstocht niet reden op ultra lichte racefietsen maar op toerfietsen met 2 tassen op het voorwiel en 2 tassen achterop de fiets.

Uiteindelijk hebben we de tocht gereden in 33 dagen met 2 rustdagen tussendoor. Als beloning ontvingen we in Santiago de Compostela de welverdiende oorkonde en werden we door de familie hartelijk ontvangen op Schiphol. Het was een mooie, avontuurlijke en sportieve tocht die wat ons toen betrof wel éénmalig was. Ook omdat er zich geen vervelende dingen hadden voorgedaan. Dus een volgende keer zou alleen maar gaan tegenvallen.

Daarom besloten we om een vervolg te geven aan onze 1e Nijmeegse Vierdaagse. Deze liepen we in 2010 voor de 1e keer als eerbetoon aan mijn in 2009 overleden vader. Dus in 2014 tot en met 2017 hebben we 4 keer de Vierdaagse gelopen. Uitdagend, leuk en gezellig.

Ik kan het een ieder aanraden.
Toch had ik na 5x de Vierdaagse zoiets van: "Oké dat is best goed maar het kan ook anders". Ik liep toen al een tijdje met het idee rond om toch maar weer eens een pelgrimstocht te doen. En dan dit keer een wandeltocht vanuit Porto in Portugal naar Santiago de Compostela in Spanje. Dit is een wandeling van ongeveer 260 kilometer. Gelukkig was mijn wandelmaat snel overgehaald en werd besloten om dit jaar, dus in 2018, de tocht te gaan ondernemen.

De planning was 13 dagen wandelen of te wel 20 kilometer per dag. Dat lijkt niet veel maar ik vermeld daarbij dat er voor 17 dagen kleding en overige bagage mee moest. Dat moest gedragen worden in een backpack/grote rugzak, met een gewicht van 11 à 12 kilo. Daar is vooraf natuurlijk een keer of 8 volop mee getraind. Ook ben ik in de sportschool ongeveer een half jaar van te voren aan de hand van een schema, gemaakt door Josh, wat krachttraining voor het bovenlichaam gaan doen. Ik kan jullie verzekeren dat 20 kilometer wandelen met een rugtas van 11 à 12 kilo zwaarder is dan 40 kilometer wandelen tijdens de Vierdaagse met een klein rugtasje. Zeker als je in ogenschouw neemt dat het weer niet echt mee zat. Het heeft van de 13 dagen zeker 5 hele dagen geregend en ook nog eens 5 dagen gedeeltelijk.

Daar komt bij dat de wandelroute bijzonder heuvelachtig was en de paden, door de bossen en heuvels, door het slechte weer bijzonder slecht begaanbaar waren. Veel klimmen en natuurlijk ook dalen op rotsachtige en soms modderachtige paden. Bijzonder vermoeiend voor de voeten en bovenbenen om nog maar te zwijgen over de schouders en rug. Je begijpt dat een pelgrimstocht niet altijd over rozen gaat. Maar soms ook wel.

Maar goed, ook deze Pelgrimstocht hebben we volbracht. En ook dit keer geeft dit achteraf veel voldoening. Ook het feit dat je onderweg veel andere lopers spreekt en hun verhalen aanhoort. Je ontmoet mensen uit alle delen van Europa en soms van daarbuiten. En net als in 2013 is het ons dit keer gelukt om iedere dag weer een slaapplek te vinden. Soms in een pension, soms in een hotel of bij mensen thuis, maar niet in de herbergen die je veel tegenkomt langs de route. Deze zijn er speciaal voor de pelgrimgangers. Je slaapt dan in zalen met tot wel 20 mensen. Veel te rumoerig. Goede nachtrust is een must.


Na binnenkomst in Santiago de Compostela ook weer de welverdiende oorkonde opgehaald en de pelgrimsmis in de Kathedraal bijgewoond. De volgende dag met de bus terug naar Porto om daar nog een dag te genieten van de zon die we tijdens de tocht niet of nauwelijks gezien hebben.

En waarom vertel ik dit verhaal nu?
Sowieso om jullie te laten weten dat regelmatig sporten, in de sportschool of waar dan ook, je fit houdt en in staat stelt om best wel zware en langdurige inspanningen te leveren. Ook op latere leeftijd. (Ik ben niet echt oud, maar inmiddels wel 62 jaar.)

Misschien dat ik 1 of meerdere medesporters nieuwsgierig heb gemaakt om ook eens bijvoorbeeld de Vierdaagse van Nijmegen te lopen. Of voor wie wel van een beetje avontuur en afzien houdt, een Pelgrimstocht. Dus als er mensen zijn die hier meer over willen weten, loop gerust eens bij mij langs. Ik kan je er heel veel over vertellen. Wellicht ook aan de hand van foto’s.

Groeten,
Henk
© 2024 | Ramdas SportCenter Huisregels | Algemene voorwaarden | AVG Privacy | Ramdas MediaDesign